WordPress är världens mest populära CMS-system. CMS betyder Content Management System och syftar till de bakomliggande system som finns tillgängliga för en hemsida. Det är i CMSet som webbredaktör lägger in sina texter, bilder och annat innehåll och sen publicerar det. Att WordPress har blivit världens populäraste CMS beror framförallt på dessa tre saker.

1. Enkelheten
Wordpress är byggt med målet att en vanlig datoranvändare ska kunna sköta om och hantera sin egen sida. Deras mål med utvecklingen är att man ska kunna göra allting själv – detta har de lyckats med genom att skala bort det onödiga, utveckla ett enkelt och intuitivt gränssnitt samt att jobba agilt med vidareutveckling av systemet. Alla buggar fixas snabbt och de flesta önskemål uppfylls – det skapar en heltäckande CMS-lösning för de flesta verksamheter.

2. Sökmotorvänligt
En av de stora fördelarna med en WordPress hemsida är att det ger bra utslag på sökmotorer såsom Google. WordPress har i grunden en struktur som sökmotorerna lätt kan söka igenom och indexera. Google gillar wordpress-hemsidor och förstår hur den ska tolka innehållet. När Google vet vad din hemsida innehåller kan den visa din hemsida i sökresultaten för relevanta sökord. Där andra CMS-verktyg kräver manuellt arbete och tid har WordPress inbyggd funktionalitet – med WordPress hamnar du högre upp i sökresultaten och kan lägga mindre tid på manuell sökmotoroptimering.

3. Metapopulärt
Wordpress är ett open-source system – källkoden till systemet finns tillgängligt publikt. Det innebär att vem som helst kan bygga på systemet med funktionalitet och moduler i så kallade plugins. I och med att systemet är så populärt så finns det en uppsjö av plugins till WordPress; allt från omfattande e-butiker till facebookintegrationer. Oftast är det installerat och klart på några få klick. Att WordPress blir mer populärt innebär att fler saker kommer utvecklas vilket innebär att det blir ännu mer populärt – det är svårt att se hur den trenden skulle vända.

 

connywhite2

Om Conny Gustafsson

Conny Gustafson är teknisk projektledare och grundare av Gustafsson Webb. Conny har en lång akademisk och praktisk bakgrund inom it med inriktning webb. Han leder våra uppdrag från första kontakt med kund till publicering med lyckat resultat gång på gång.
Följ på Google+